#metoo

Allmänt / #metoo, Barn / Permalink / 1

 

#metoo, såklart. Som så många andra. Jag måste säga att jag har blivit helt knäckt av att se allas statusar och att läsa om alla händelser. Man vet ju att det är många, de flesta i min närhet har varit med om något. Men när man får se det svart på vitt, då bli man ledsen. Jag blir ledsen för att jag har satt barn till världen där kvinnosynen fortfarande är så skev. 

Jag hoppas att det här är något som kommer att få en mening och som kommer att förändra, inte bara försvinna ut i cyberrymden om ett litet tag. För det är så viktigt. Det är viktigt att man från start säger till barn vad som är ok eller inte. För även om något kan verka oskyldigt för att barnen är små och söta så kommer de växa upp och tro att det fortfarande är ok om ingen säger något. Vi vuxna har ett ansvar att vara där från början. Männen, papporna, har ett stort ansvar för att visa hur man beter sig, vad som är rätt och fel. Barn härmar vuxna, de ser och hör mer än vad man tror.

Jag tänkte precis som många andra att jag kanske inte borde lägga ut hashtaggen, för mitt har inte varit ”så farligt”. Jag växte upp med ”boys will be boys” och ”de är bara kära i dig”. Så man fick acceptera att de tog en på rumpan, klämde på brösten, blev kallad fula ord, skickade dickpics. Men det ÄR ett övergrep och det är utnyttjande av någon annan. Ingen har rätten att ta för sig av min kropp. Och jag säger det till min dotter. Om du inte vill krama någon så gör du inte det. Det är upp till dig, du har rätt att säga nej. Ingen har rätt att dra i dig eller tvinga sig till något. DU bestämmer.  

Men jag vet och förstår också hur lätt det är att frysa till is och hur lätt det är att skylla på sig själv. Man flörtade ju, man var lite för full, man sa inte nej ordentligt. Och det är inte en viss typ av människor som detta händer, det är alla kvinnor, vem som helst, när som helst. För männen tror sig ha sin rätt. Jag är så jäkla trött på att se mig över axeln varje kväll jag går ut. Jag avskyr att behöva vara rädd. Det är hemskt att känna att ingen skulle ingripa om de såg något. Så många som vänder sina huvuden och låtsas som att de inte hör eller ser, de bortförklarar beteendet och säger att "lite får man väl tåla". 

Men vi ska inte behöva tåla ett piss om vi inte själva vill det. Uppfostra sönerna till respekfulla individer och sluta att se mellan fingrarna! 

 
#1 - - Hanna Karlsson:

Bra rutet! Jag skrev ett inlägg idag om två av mina upplevelser.

Svar: Tack! Bra och modigt gjort av dig!
Linda Wallner

Till top