Det här med middagar

Allmänt / Barn, Familj, Mat / Permalink / 0

Hämtar barnen idag. Vi alla ser fram emot helg. Emilia ska sova över hos en kompis fredag-lördag så då får vi andra ha eget fredagsmys. Det blir ju ofta en lugnare stämning när hon inte är hemma. Det är självklart både på gott och ont som hon drar upp oss. Middagarna har en tendens att bli ganska stressande, tyvärr. Emilia sitter och slänger i sig mat samtidigt som hon ska prata eller blir sur för att hon inte känner sig hörd. Ibland sitter jag och Frederik och bara stirrar på varandra för vi kan inte fatta hur någon konstant kan äta och samtidigt prata. Någon middag bad hon om mer mat mitt i hennes andra mening och vi hade knappt uppfattat att hon åt för hon pratade ju hela tiden!

Därför känns det ganska skönt att Cillian nu börjar ta mer plats. Han vill också prata vid middagsbordet. Emilia tycker väl att det är sådär men det är nyttigt för henne. 

 

Jag kom ihåg när vi pratade om just middagar när vi var yngre. Jag berättade att i min familj så sitter vi nästan alltid ner tillsammans vid middagsbordet. Under tonåren kunde jag tycka att det var jobbigt och segt, tyckte att min bror tog mycket plats och jag orkade inte prata. Men jag tyckte ändå att det var viktigt och bra. Vi satte oss verkligen ner och såg varandra. Det var en viktig sak som jag ville ta med mig när jag själv skulle starta familj. Och Frederik tyckte att det lät fantastiskt. Han kom inte från en familj där man samlades vid middagsbordet, mat var ingen prioritet. Men det var något han verkligen tyckte var viktigt. Viktigt att man samlades och umgicks. Jag tyckte att det lät jättekonstigt att man inte åt middag ihop, trodde att det var en självklarhet för de flesta familjer. Så verkade mina kompisar ha haft det runt omkring men såklart är alla olika.

Så vi försöker verkligen att alltid äta middag ihop. Om vi vill äta senare tillsammans bara jag och Frederik så sitter vi ju ändå med barnen innan och pratar med dem. Det är ett så naturligt sätt att umgås, alla behöver äta och samtidigt så kan man få gå igenom dagen på ett otvunget sätt.

Saknar sommaren lite...
Till top